Pamatujete jaké byly kávy za totáče? Klasický turek ! Dodnes ho někteří milují

2642
Sdílejte

Renesance kaváren po revoluci

Po pádu komunismu v roce 1989 došlo k renesanci českých kaváren, mnohé z nich prošly obnovou a modernizací. Historické kavárny jako pražská Slavia, založená v roce 1884, si však dokázaly udržet své výsadní postavení i během komunistické éry.

Tento historický přehled ukazuje, jak byla kávová kultura v Československu ovlivněna politickými a společenskými změnami, a jak se postupně vyvíjela od omezeného výběru po rozmanitost, kterou nabízejí současné kavárny a coffee shopy.

Espreso jen ve vybraných hotelech

Začátkem 20. století vynalezl Luigi Bezzera espresso. Zjistil, že na přípravu výborné kávy byl potřeba specifický tlak a teplota. Svůj stroj si nechal patentovat. Patent pak o několik málo let později koupil Desiderio Pavoni a do dvou let začal se sériovou výrobou. Oblíbené espresso se postupně začalo popíjet po celém světě, ale u nás se za minulého režimu servírovalo jen ve vybraných hotelech. „V Praze ho měl v nabídce například hotel Intercontinental další podniky, kde jste si ho mohli dát, bylo možné spočítat na prstech jedné ruky. V nabídce bylo třeba v karlovarském hotelu Thermal,“ vzpomíná číšnice Dana Malá, která v 80. letech studovala hotelovou školu v Mariánských Lázních.

Kam dál?

Jak se žilo maminkám za dob socialismu: Nebyla jednoduchá doba. Nebo ano?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Další články