Proč by se v autech ani taxících neměly nikdy používat osvěžovače vzduchu

649
Sdílejte
Dostat se zdravým způsobem z bodu A do bodu B se stává stále snazší. Vezměte si například letiště. Plničky na lahvovanou vodu chrání naše oceány a pobřeží před miliony plastových lahví, a zároveň i naše těla před riziky vody balené do plastových lahví.

A všimli jste si zdravého občerstvení, které se objevuje na letištích, ba i na čerpacích stanicích? Snadněji se tam dají sehnat věci jako organicky vypěstované ovoce, ořechy a sušené maso z volně pasených zvířat.V letištních terminálech nyní letí programy sdílených kol, cyklistických stezek, rychlého bio občerstvení a dokonce i stacionárních kol na cvičení.Stále však existuje jeden velký cestovatelský problém, který musíme neustále řešit… nebezpečí syntetických vůní .Nastoupil jste někdy do taxíku, ve kterém vám doslova vyrazila dech vůně chemických látek? Závratě, bolest hlavy, únava, astma, žaludeční nevolnost… Není to jen ve vaší hlavě. Po vystavení se vůním zažívají lidé velmi reálné (a často rozmanité) symptomy.Je to proto, že různé vůně obsahují koktejly chemických látek, které dokáží poškodit doslova všechny systémy v těle, včetně toho imunitního.Po rozhovorech s kolegy, pacienty a dalšími přáteli a členy rodiny Vám musí být jasné, že nejste jediný, kdo má námitky vůči chemickému útoku, ke kterému dochází v těchto vozidlech.Chápeme, že není posláním taxikářů škodit pasažérům. Navzdory rozsáhlým výzkumům, jasně dokazujícím souvislost mezi umělými vůněmi a zdravotními problémy, osvěžovače vzduchu do aut jsou stále snadno dostupné.Ty staromódní, které si zavěšujete na zpětné zrcátko, upevňujete na mřížku ventilace, gely a deodorační spreje pro konkrétní auta jsou legální a mnoho řidičů je, naneštěstí, stále používá.

Proč by v taxících měly zakázat běžné osvěžovače vzduchu

Uvádíme narychlo pár faktů o syntetických vůních:

  • Podle Národní akademie věd přibližně 95 % chemických vůní pochází z ropy.
  • Řidiči aut, přesyceni syntetickými vůněmi, se mohou stát necitliví a silné vůně si už ani nevšimnou. Známe to jako čichová únava. Mohla by vysvětlovat, proč se po nastoupení do vozidla cítíte omráčeni výpary a vám se zdá, že některým řidičům nepřekážejí.
  • Vůně obsahují neidentifikovanou směs přísad, včetně známých karcinogenů, endokrinních disruptorů, alergenů, látek dráždících dýchací cesty, reprodukčně toxických látek a neurotoxických chemikálií. Jediný osvěžovač vzduchu může obsahovat tisíce různých chemických látek.
  • Ne všechny symptomy, související s osvěžovači vzduchu, jsou očividné. K některým méně známým vedlejším účinkům patří dětský průjem a bolesti uší, dermatitida a ventrikulární fibrilace.
Světově uznávaná vědkyně Anne Steinmannová, PhD, zaměřující se na vůně a lidské zdraví, publikovala v roce 2016 studii, která naznačuje, že polovina populace je za pracoviště, hotely, letadla a zařízení zdravotní péče bez vůní.
Steimannová také zjistila:
34% lidí trpí alespoň jedním negativním vedlejším účinkem vystavování se parfémovaným výrobkům.
K nejběžnějším příznakům patří dýchací problémy a problémy sliznic,  migrény hlavy , kožní problémy, astmatické záchvaty, neurologické problémy a problémy se soustředěním.
Podle respondentů průzkumu 20 procent lidí říká, že okamžitě opouštějí obchod, když v něm ucítí parfémované výrobky.

Těkavé organické sloučeniny (VOC), městské a druhotné znečištění

Těkavé organické sloučeniny, známé také pod anglickou zkratkou VOC, patří mezi nejběžnější chemikálie, které lze nalézt v osvěžovačích vzduchu. Při nedávném testování objevil Steinmannové tým v oblíbených parfémovaných výrobcích 133 různých VOC.

Každý parfémovaný výrobek obsahoval průměrně 17 různých VOC.

Testované výrobky obsahovaly jeden až osm toxických nebo nebezpečných chemických látek a 44 % kdekoli testovaných parfémovaných výrobků obsahovalo od jednoho do 24 různých karcinogenů, včetně 1,4-dioxanu a acetaldehydu.

Zákony o označování složení nevyžadují, aby se na nálepce objevily všechny ingredience. Ve skutečnosti je většina nálepek opravdu nejasných.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články