Vědci zjistili, že srdeční infarkt může postihnout i jinou důležitou část vašeho těla: Toto jste nečekali!

3745
Sdílejte

„Takže srdeční infarkt může být dramatickým znakem toho, že zdraví cév není takové, jaké bychom v ideálním případě chtěli,“ řekl Muñoz s tím, že infarkt může ohrozit několik částí těla. Eric Adler, kardiolog a medicínský ředitel pro transplantaci srdce a mechanickou podporu krevního oběhu v UC San Diego Health, řekl, že zjištění studie dávají smysl i tehdy, když uvažujete o zánětu. „Zánětlivý systém vašeho těla se spustí po srdečním infarktu a my víme, že existují biologické mechanismy, ve kterých zánět může ovlivnit kognitivní funkce,“ uvedl Adler. Ve skutečnosti, podle jedné studie , lidé s vyšším zánětem v těle měli o 7,8 procent větší pokles kognitivních funkcí než ti, kteří neměli tolik zánětů.

Pokračování na další straně

Důležitá je i péče o mozek

Co tato zjištění znamenají pro lidi, kteří prodělali infarkt? Především by podle odborníků měli pracovat na zlepšení zdraví srdce a mozku. „Pokud jde o pacienty nebo blízké, kteří prodělali srdeční infarkt, myslím si, že tato studie naznačuje, že jsou z dlouhodobého hlediska kognitivně zranitelní,“ řekl Muñoz. Pokud jste vy nebo váš blízký prodělali infarkt a obáváte se zrychleného kognitivního poklesu, příliš se tím netrapte. Berte to spíše jako znamení, že byste kromě fyzického cvičení měli popracovat i na tom duševním. „Myslím si, že je skutečně důležité, abychom udělali, co můžeme, ať podpoříme duševní zdraví, celkové zdraví a ochránili lidi po infarktu před zranitelností, která tam může být,“řekl Muñoz. Kromě užívání léků je tedy důležité pracovat i na fungování mozku. Studie ukazují, že křížovky a skládačky mohou pomoci vašemu mozku, což může pomoci zpomalit mírný kognitivní pokles.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články