Vládní TOP 09 přichází s nápadem, jak vesnice zbavit starostů i úředníků a ušetřit

284
Sdílejte

Návrhy a jejich budoucnost

Jakobův návrh je ambiciozní a staví na studiích, které uvádějí optimální velikost obcí na tři až pět tisíc obyvatel. Jan Jakob navrhuje motivační přístup a zvažuje možnost zpřísnění pravidel po určité době, aby motivace byla ještě vyšší.

V minulosti si venkov prožil nucené slučování do „střediskových“ vesniček během komunistického režimu, což vzpomíná s nevolí. Jakýkoliv nadiktovaný plán z vrchu je tedy podle Jakoba nereálný. Proto TOP 09 zvažuje další motivační opatření, například jednorázové dotace pro obce, které se dobrovolně sloučí.

Přesto však bude mít TOP 09 se svým návrhem těžký boj. Odpor již dříve projevili členové Svazu měst a obcí i někteří ekonomové. Vláda ani koalice Spolu nevykazuje velké nadšení pro tyto změny.

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanuara upozorňuje na vysoký počet obcí v Česku, ale takový plán nepodporuje. Kolektivní sdílení určitých služeb mezi obcemi, jak navrhuje STAN, je možné řešení, ale podle Jakoba není systémové.

Plán TOP 09 je však jednoznačně zaměřen na snížení roztříštěnosti obcí, úspory a zvýšení efektivity samosprávy, což zůstává velkým tématem této strany.