Katastrofa! Není dostatek lidí na práci, protože mladí lidé nechtějí makat. Starší generace to nedokáže skousnout

698
Sdílejte

Dlouhodobě se v České republice mluví o zamrzlém trhu práce, který zpomaluje ekonomiku a ztěžuje zaměstnavatelům najímání nových pracovníků bez propouštění těch stávajících. Přestože jsou řešení této situace často hledána ve změnách legislativy, jako je zkrácení výpovědní lhůty nebo kosmetické úpravy v zákoníku práce, hlavní příčina by mohla spočívat v naší národní mentalitě a historických zkušenostech.

Mentalita devadesátých let

S pádem komunismu v roce 1989 a následným přechodem na tržní ekonomiku jsme si pojem kapitalismu vyložili svérázně. V devadesátých letech znamenal kapitalismus pro mnoho lidí v České republice nutnost tvrdé práce za nízkou mzdu.

Tato mentalita, bohužel, přetrvává dodnes. Časté je přesvědčení, že jakákoliv zaměstnanecká práva jsou něco komunistického, přestože na Západě jsou standardem.

Rozhovor s Pam Rabbit jako katalyzátor myšlenky

Inspirací k hlubšímu zamyšlení mi byl rozhovor se zpěvačkou Pam Rabbit, která se v médiích vyjádřila k postojům mladé generace k práci. „Není to tak, že by generace Z nechtěla makat, spíš nevidí důvod proč makat. Dřív, když jste byl pracovitý, šlo si ušetřit třeba na byt, to už teďka nejde, ani když jste zpěvačka. Makáme, abychom zaplatili nájem a koupili si jídlo, to není moc motivační,“ řekla v rozhovoru pro DVTV.

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Osudové rozhodnutí : Marcela nastoupila do autobusu smrti, ve kterém neměla být. Rodiče odhalili poslední okamžiky

Žena zneužila svého stavu po prodělané mrtvici. Před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Jezdila na dovolené a festivaly

Pes, který se ztratil před dvěma lety se našel 1600 kilometrů daleko

Další články