Dnes by oslavila 88. narozeniny Helena Růžičková. Jaký byl její život ?

4382
Sdílejte

Málokdo by uhodl, že byla baletkou

Již jako malá holčička se Helena věnovala baletu, když se učila tance v soukromé baletní škole Heleny Štěpánkové. Vystupovala v baletu Národního divadla v Praze, kde se objevila například v představeních Ptáčník a Z pohádky do pohádky. Kdo ji později poznal jako veselou a korpulentní dámu, by u ní asi těžko hádal její baletní začátky. Díky taneční průpravě ale zůstala i přes svou nadváhu velmi pohyblivá a obratná.

Vedle baletu měla Helena od dětství velkou lásku k filmu a jejím snem bylo stát se herečkou nebo lékařkou. Bohužel kvůli politickým důvodům a postavení svého otce nemohla studovat medicínu. Absolvovala alespoň Vyšší zdravotnickou školu na Alšově nábřeží a stala se zubní laborantkou, avšak toto povolání vykonávala jen krátce. Její sen o herectví se však nakonec splnil. I když ji dvakrát nepřijali na DAMU, dostala se k práci ve filmu a od dětství se občas objevovala ve filmech.

Na začátku své kariéry vykonávala funkci choreografky v Mladé Boleslavi a později se stala techničkou v Příbrami. Jako divadelní herečka debutovala v roce 1967 v Činoherním klubu v roli hejtmanky v Gogolově Revizorovi. V roce 1971 se stala členkou Divadla Na zábradlí, což byl pro ni první velký úspěch. Hostovala také v Malé scéně a vystupovala na estrádách, často společně se svým synem. Přestože nikdy neabsolvovala hereckou školu, její talent byl nesporný.

„Na tra*ický život jsem já pes!“

Helena Růžičková uchvátila diváky svým nesmírným komediálním talentem, temperamentem, spontánností a srdečností. Nejvýznamnějšími rolemi byla pro ni trilogie Ecce Homo Homolka (1969), Hogo fogo Homolka (1970) a Homolka a Tobolka (1972) a také Troškova trilogie Slunce, seno, jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991). Během svých prvních hereckých úspěchů už byla vdaná za herce Jiřího Růžičku, spolužáka její pozdější kamarádky Jiřiny Bohdalové, kterého potkala na přijímacích zkouškách na DAMU. Se svým osudovým mužem měla syna Jiřího, který se také stal hercem a s nímž často vystupovala.

Kam dál?

Velká modřina a jizva u klíční kosti : Anička Slováčková odhalila další věc, kterou na svém těle má kvůli chemoterapiím

Vláda schválila více peněz na uprchlickou dávku pro Ukrajince. Stát přidá 3,5 miliardy

Předpověď smrti Tomáše Holého. Mrazivá věštba, ze které běhá mráz po zádech

Ve Výměně manželek nechyběla špína a hmyz. Plesnivé matrace i krkavčí matka. Diváci litují dvouletou holčičku

Kazma, opět vzbudil rozruch během svého pobytu v Karlových Varech. Policisté mu napařili pokutu, přihlížející lidé se mu vysmáli do tváře

Další články