Zemřel jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších českých baletních mistrů a tanečníků Vlastimil Harapes (†77)

11567
Sdílejte

V posledních dnech svého života byl hospitalizován na plicním oddělení na Karlově náměstí kvůli silnému kašli a celkové slabosti.

Vlastimil Harapes se narodil 24. července 1946 v malé vesnici Droužkovice na Chomutovsku jako šesté dítě v rodině a jediný chlapec. Odmalička miloval pohyb a už jako dítě navštěvoval hudební školu a rytmiku. V roce 1960 byl přijat na pražskou konzervatoř, kterou absolvoval s vyznamenáním. V roce 1966 získal smlouvu s Národním divadlem a posléze se zdokonalil na stáži v Petrohradě.

Harapes se stal legendou tanečního světa. Účinkoval přibližně v 50 různých představeních na prestižních světových scénách. Mezi lety 1977 a 1983 byl stálým hostem v Německé porýnské opeře v Düsseldorfu a Duisburgu. Klíčovým okamžikem jeho kariéry byla role Merkucia a později Romea v baletu Romeo a Julie, kterou tančil dlouhých 20 let. Sólistou baletu Národního divadla byl do roku 1988 a po sametové revoluci působil 12 let jako umělecký šéf souboru. Na závěr své kariéry se stal čestným členem Národního divadla a jeho celoživotní mistrovství bylo oceněno Cenou Thálie za rok 2011. Aktivní tanec ukončil ve 45 letech, kdy se rozloučil s Národním divadlem právě jako Romeo.

Kam dál?

Svatební veselí hokejového mistra světa Davida Tomáška : : Chlastačka s trofejí!

Velký návrat Terezy Brodské do ULICE

Pařmenka Bohdalová to rozjela ve Varech na festivalu : Řádila na parketu s fešným mladíkem

„Romane, skoč!“ žačka deváté třídy v obci Parchovany byla obviněna z účasti na sebevraždě svého spolužáka. Údajně ho povzbuzovala, aby skočil ze střechy školy

Tahle jízda není vaše, pane! Jaromír Jágr byl s přítelkyní vyhozen z taxi a musel čekat na další vůz

Další články