Před čtrnácti lety odešel zpěvák Petr Muk : Pohřben byl podle židovského rituálu, přestože nebyl žid

951
Sdílejte

V roce 1997 se vydal na sólovou dráhu a získal si mnoho posluchačů. Po roce 2000 získal dvakrát stříbrného a jednou bronzového slavíka v populární anketě Český slavík. K jeho největším hitům patří například písně „Tančíš sama“ nebo „Ráchel“, kterou zpíval ještě s kapelou Oceán.

Místo toho, aby se stáhl z hudební scény, Muk se zapojil do mnoha muzikálů, jako je „Rusalka“, „Johanka z Arku“, „Galileo“, „Golem“ a „Mona Lisa“, kde vždy ztvárnil hlavní nebo velmi důležité role.

Mukova vášeň pro judaismus byla silná, i když nikdy nekonvertoval. Dodržoval židovské tradice a svátky, vařil potraviny odděleně a slavil pesach i chanuku, přestože jeho žena byla katolického vyznání. Hlavním důvodem, proč nekonvertoval, byla nemožnost pracovat v sobotu, což by narušilo jeho pracovní harmonogram. Judaismus ovlivňoval i jeho tvorbu, například nejslavnější píseň kapely Oceán, inspirovaná Starým zákonem, zmiňuje Davidovu hvězdu. S kapelou Shalom, jejíž název je odvozen od židovského pozdravu, se věnoval této tematice ještě více. Symbolicky si splnil sen, když v muzikálu Karla Svobody „Golem“ ztvárnil jednoho z největších pražských rabínů, rabína Löwa.

Kam dál?

Herečka Shannen Dohertyová nedávno otevřeně promluvila o svém boji s rakovinou. Rakovinné buňky se u mě změnily, je to jako budíček, říká

Herec Oldřich Vlach se potýká se zdravotními problémy a zrušil veškeré své pracovní závazky, včetně odpojení telefonu

Podívejte se, co si čeští sportovci oblečou pro start olympiády : Batikovaný župan, plášť z chemie? Kolekce rozdělila internet, chválu pějí slavní

Svatební veselí hokejového mistra světa Davida Tomáška : : Chlastačka s trofejí!

Velký návrat Terezy Brodské do ULICE

Další články