Recept na domácí mast, sirup a tinkturu z rýmovníku. Zázrak, který pomůže s nachlazením, bolestí hlavy i odřeninami

1650
Sdílejte

Jeho chlupaté lístky, které příjemně voní po meduňce, nabízejí širokou škálu léčivých účinků. Od usnadnění vykašlávání přes ulevu od ucpaných dutin až po snižování horečky, rýmovník je pravým zázrakem pro každého, kdo bojuje s nachlazením, kašlem, rýmou, ucpaným nosem či zahleněným krkem. Jeho silice navíc působí antibakteriálně a protiplísňově, což je velkým plusem při léčbě popálenin, odřenin a kožních obtíží, jako jsou ekzémy či hmyzí bodnutí. Rýmovník lze využít i pro dezinfekci úst.Podobně jako máta se rýmovník v lidovém léčitelství využívá při nevolnosti, plynatosti, průjmu a jiných trávicích obtížích. Má antioxidační účinky a je přírodním zdrojem vitamínu C, A, E i K. Kvůli němu je ovšem jeho vnitřní užívaní rizikové pro těhotné ženy a osoby beroucí léky na poruchu srážlivosti, například po infarktu či mrtvici.Kde koupit rýmovník? Rýmovník koupíte v zahradnictvích, květinářstvích, hobby marketech i na internetu, někdy také pod latinským názvem Plectranthus. Podle velikosti rostliny dáte za jednu kolem 60–100 korun.Výhodou je, že roste opravdu rychle a stonky je potřeba často zastřihovat. Pokud se o něho budete dobře starat, zajistí vám opakovanou a bohatou sklizeň lístků na několik let.

Jak si vyrobit domácí mast z rýmovníku
Co budete potřebovat: – Asi 30 lístků rýmovníku – 200 g vhodného tuku (bambucké máslo, kokosový olej, včelí vosk, kosmetická vazelína nebo sádlo) – Plastové nebo skleněné čisté uzavíratelné nádobky – Plátýnko nebo sítko
Postup: 1. Tuk rozehřejte na mírném ohni a vložte do něj pokrájené nebo natrhané lístky rýmovníku. 2. Oheň stáhněte na minimum a nechte směs asi 2 hodiny louhovat při pomalém ohřívání. Dbejte na to, aby směs neprošla varem. Občas promíchejte. 3. Mast nechte vychladnout a následně ji nechte 24 hodin odstát v lednici. 4. Druhý den celý proces opakujte a přidejte pár nových čerstvých lístků do zahřívajícího se tuku. 5. Hotovou mast přeceďte a naplňte do připravených kelímků nebo skleniček. Tato mastička je skvělá na nachlazení, popáleniny, zranění, ekzémy a hmyzí bodnutí. Při bolestech hlavy ji aplikujte na spánky a čelo.

Kam dál?

Co můžete nachytat z láhve s vodou, když ji použijete mnohokrát? Nepříjemné se velice snadno může stát skutečností!

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

Další články