CHCETE MÍT KRÁSNOU A PRODUKTIVNÍ ZAHRÁDKU I V ZIMĚ? Stačí si přečíst pár těchto tipů!

463
Sdílejte

Když přijde zima a všechny květiny, které jste zasadili na zahradě, usnou až do jara – co můžete udělat, abyste udrželi svojí zahrádku aktivní? Existuje spousta věcí, které můžete udělat, abyste udrželi aktivitu půdy na zahradě a zmírnili zimní skleslost.

Co je to zimní zahrada?

Pojem „zimní zahrada“ je pravděpodobně srozumitelný. Je to zahrada, kterou vysadíte, když se ochladí. Jde však o něco hlubšího.Zimní zahrada je zahrada osázená odolnými rostlinami, které skutečně zpestří vaši zahradu po celý rok. Jsou to takové rostliny, kterým se daří, i když je krutá zima, a mohou vypadat nádherně i zasypané sněhem. Jsou to rostliny, kvůli kterým se budete chtít zachumlat a vyrazit na zahradu i přes chladný vítr.

Pokud chcete, můžete v zimě pěstovat i zeleninu. Existuje celá řada druhů zeleniny, které přežijí, a dokonce se jim daří, i když teploty klesnou hluboko pod bod mrazu. Nejenže budete mít rostliny, o které se můžete starat, ale můžete mít domácí potraviny, které budete moci jíst během chladných měsíců.

Proč uvažovat o zimní zahradě?

V zimních měsících může šedá obloha, brzká tma, krutý mráz a další věci na člověka skutečně působit depresivně. Existují pro to různé termíny, od „zimního smutku“ až po „sezónní afektivní poruchu“. Ve skutečnosti to znamená, že lidé mají v zimě tendenci cítit se pod psa.

Studie prokázaly, že  zimní zahradničení může tyto pocity výrazně snížit. Zdá se, že lidé mají vrozenou touhu být součástí přírodního světa. Být v zimě zavřený uvnitř vede k pocitu deprese.Také záleží, jestli vám zlepší náladu pohled na zeleň a listí, nebo vám pomůže pohled na pestré barvy uprostřed ponuré a bílé barvy? Možná právě kombinace obou.

Hodně pomáhá věnování se zahradě, o kterou se můžete v zimním období starat. Pokud jste aktivní zahrádkáři, tak vás může absence pestrých barev ve vaší zahradě, o kterou byste se mohli starat od listopadu do března, trochu zklamat. Zimní zahrada může být tím pravým řešením.

Jaké druhy rostlin mohou být v zimní zahradě?

To je dobrá otázka, na kterou je však těžké odpovědět pro každého. Především záleží na vašem vkusu. Chcete v zimě zahradu obohatit o listy nebo zeleň, nebo hledáte barevné střípky, jaké mohou přinést bobuloviny? Záleží také na tom, kde žijete. Existují rostliny, které jsou mrazuvzdorné a daří se jim v oblastech, jako je například Chicago, které je proslulé velmi chladnými zimami, ale i jiné, které budou lépe růst v chladných, ale nikoliv v mínusových teplotách.

Zimní rostliny pro chladné podnebí

Ve velmi chladných oblastech můžete zvážit mimo jiné tyto rostliny:

Zimostráz

Zimostrázy patřící do rodu Buxus jsou v Severní Americe a Evropě oblíbené již delší dobu. Jsou to pomalu rostoucí stálezelené rostliny, které mají podobu keřů a malých stromků. Lze je stříhat a kultivovat, aby vypadaly skvěle po celý rok, a často se používají k vytvoření obruby kolem zahrad. V zimě jejich zelená barva skutečně vynikne na bílé barvě sněhu a fantasticky vypadají i zasypané sněhem. Dožívá se zhruba 20-30 let. Je mrazuvzdorný zhruba do -23°C.

 

Winterberry (Cesmína přeslenitá)

Winterberry je vlastně druh cesmíny. Rozdíl je v tom, že Winterberry na podzim ztrácí listy a na zahradě se objevují jasně červené bobule, které dodávají zahradě tolik potřebnou barvu. Je poměrně snadné ji pěstovat a je mrazuvzdorná – dokáže přežít i velmi nepříznivé počasí. Je mrazuvzdorná do -25°C. Dožívá se 40 a více let.

 

Vilín

Možná jste už někdy použili svíravý lék z této rostliny, ale pravděpodobně jste o něm nikdy moc nepřemýšleli. Vilín je skupina opadavých stromů a keřů, které vytvářejí velmi živé květy různých barev (obvykle oranžové a červené). Tyto květy se objevují během podzimu, ale mají tendenci vydržet až do jara. Dožívá se obvykle okolo 50 let. Vilín je mrazuvzdorný zhruba do -29°C.

 

Zimní rostliny pro teplejší klima

Mezi rostliny, kterým se v zimě daří dobře, ale které nemusí být tak odolné v místech, kde je opravdu zima a sníh, mezi ně patří:

Kamélie

Kam dál?

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Čtyřměsíční kojenec skončil v kómatu poté, co ho babička krmila umělým mlékem s příměsí vína

V romské osadě došlo k násilnému střetu mezi dvěma rodinami. Členové měli útočit dřevěnými kůly, jeden muž skončil v kómatu

Děsivá nehoda v Praze : Řidič luxusního sportovního auta ztratil kontrolu nad vozidlem, vyjel z vozovky a srazil ženu s kočárkem

Zábava na atrakci v Arizoně skončila obrovským neštěstím: Skákací hrad vítr vynesl do vzduchu, nepřežil dvouletý chlapec

Další články