Od ledna se připravte na sdílené zóny: Proti pěším zónám zde budou platit specifická pravidla, chodci a cyklisté budou moct všude

837
Sdílejte

Od ledna příštího roku se po republice začnou objevovat takzvané sdílené zóny. Půjde sice o dobře známé oblasti, nicméně oproti takzvaným pěším zónám zde budou platit specifická pravidla, která zohledňují smíšený provoz. Navíc jde o další z kroků ke sjednocení dopravních předpisů v EU.

Ministerstvo dopravy ale zdůrazňují, že toto uspořádání není vhodné pro všechny typy ulic a míst. „Sdílená zóna není vhodná na silnicích I. třídy, kde je předpoklad vysokých rychlostí dopravy a velkého množství tranzitní dopravy,“ připomíná mluvčí ministerstva dopravy.

A co na to odborníci? „Jedná se bezesporu o zajímavou myšlenku, která však vyžaduje pečlivé zvážení její aplikace na konkrétní lokalitu,“ říká dopravní analytik Radek Šima. „Nemělo by se jednat o prostředek, jak rychle a levně zklidnit dopravu. Míst, kde by sdílená zóna mohla fungovat, není tak mnoho a jejich transformace by vyžadovala seriózní přístup a adekvátní investice,“ dodává.

Kam dál?

Zoufalá rodina na Liberecku přišla o střechu nad hlavou a to vše kvůli elektrické čtyřkolce! Koukáte, jak vám domov hoří před očima, pláče dcera

Na Kladensku se v hasičské nádrži utopilo malé dítě

Známý lékař to řekl na rovinu: ,,Nejčastěji je člověk nemocný z lenosti a chamtivosti!“

Vyhazování cigaretových nedopalků z aut může vyjít hodně draho. Policie varuje před vysokými pokutami

Názor pokladních na zákazníky: Jsou nepříjemní, arogantní, nevychovaní a myslí si, že jim patří svět

Další články