Občas děláme ze zdravých nemocné, přiznávají lékaři. Proč Čechům předepisují tolik léků?

784
Sdílejte

Internista z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Dan Rakušan upozorňuje na důležitost aktivního ptání se pacientů na užívané léky a nabízení rad, jak předejít nežádoucím účinkům, například v případě častého užívání ibuprofenu. Lékaři by si měli uvědomovat, že některé léky mohou být zbytečné a měli by se zaměřit na redukci a kontrolu celkového stavu pacienta.

Kampaň Choosing Wisely, ke které se čeští internisté připojili, klade důraz na vzdělávání pacientů a zapojení jich do rozhodovacího procesu ohledně léčby. Součástí kampaně je i seznam pěti otázek, které by měli pacienti projednat se svým lékařem před zahájením léčby, stejně jako by si měli položit tyto otázky při užívání volně prodejných léků.

Otázky zahrnují zvážení nutnosti vyšetření, rizika, alternativních a bezpečnějších možností, důsledků nečinnosti a nákladů. Cílem je zajistit, aby léčba byla individualizovaná a neřídila se pouze literárně definovanými cíli, ale skutečnými potřebami pacienta.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články