Občas děláme ze zdravých nemocné, přiznávají lékaři. Proč Čechům předepisují tolik léků?

781
Sdílejte

V českých lékárnách není neobvyklý pohled na dlouhé řady léků připravených pro jednoho pacienta. Někteří Češi užívají denně až deset pilulek, což vyvolává otázky ohledně nutnosti a bezpečnosti takového množství medikamentů. Lékaři nyní přiznávají, že v některých případech předepisují více léků, než je zdraví prospěšné.

Podle internisty Petra Grenara je časté, že lékaři neřeší otázku, jaké léky vysadit, ale spíše uvažují, co ještě pacientovi přidat. Tento přístup může být motivován obavou z podcenění zdravotního stavu, ale i nedostatečnou komunikací mezi odborníky různých specializací, kteří se starají o pacienty s více chorobami.

Riziko nežádoucích účinků léků vzrůstá s jejich počtem, zejména když pacient užívá více než pět léků denně. Světová data ukazují, že nežádoucí účinky léčiv jsou příčinou až deseti procent hospitalizací. Lékaři by proto měli být opatrnější při předepisování a zvážit alternativní možnosti léčby.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články