Aby moje dítě každého zdravilo? Ne, takto jej rozhodně vychovávat nebudu

1277
Sdílejte

Dítě postupně od rodičů přejímá návyky i životní postoje a napodobuje jejich chování. Rodiče mu zrcadlí svět a jeho zákonitosti a ono nejdříve jen přejímá odraz, který mu předávají. Mnoho rodičů přitom do výchovy svých dětí často přenáší postupy, které si neseme ze svého vlastního dětství.

Podle psycholožky PhDr. Evy Labusové, je na místě přemýšlet o tom, jakým způsobem chceme své dítě vychovávat. Nicméně pokud se rozhodneme násilně se vyhnout výchovným metodám našich vlastních rodičů, obvykle to nevede k žádoucímu výsledku. Někdy třeba ti, kdo byli sami vychováváni příliš přísně, bývají až příliš liberální a vychovají si malého tyrana.
Existují čtyři hlavní styly rodičovské výchovy: demokratická (autoritativní), autoritářská (autokratická), shovívavá a zanedbávající. Každý z nich má své specifické rysy a ovlivňuje chování dítěte různými způsoby. Například demokratická výchova podporuje zdravou autoritu ve výchově, zatímco autoritářská výchova je založena na příkazech a zákazech.

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Osudové rozhodnutí : Marcela nastoupila do autobusu smrti, ve kterém neměla být. Rodiče odhalili poslední okamžiky

Žena zneužila svého stavu po prodělané mrtvici. Před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Jezdila na dovolené a festivaly

Pes, který se ztratil před dvěma lety se našel 1600 kilometrů daleko

Další články