Není to jen Paříž: Španělsko čelí nejhoršímu zamoření štěnicemi od minulého století

771
Sdílejte

Přestože explozivní přemnožení štěnic v Paříži vyvolalo rozruch, ve skutečnosti se tento druh rozšiřuje i ve Španělsku. „Dlouho jsme měli mor. Byli umístěni ve věznicích, ale objevili se a šíří se. Občas se dostávám do kontaktu s lidmi, kteří tvrdí, že mají doma štěnice. V určitém okamžiku se to mohlo rozšířit jako v Paříži, ale mor už je, “ říká odborník. „Je třeba poznamenat, že Španělsko bylo zamořeno štěnicemi již během minulého století, až do poloviny století.“Ale proč se vrátili právě teď? Přestože mezi vědci stále neexistuje konsensus, Soriano poukazuje na to, že to může být proto, že DDT mizí z ekosystémů. „Jde o chlorovaný orgán, který se používal dlouhou dobu a který prakticky způsobil, že hmyz byl tak otravný, jako zmizely tyto štěnice nebo dokonce malárikoví komáři. Připomeňme, že malárie byla ve Španělsku endemická až do 60. let minulého století. Problém je, že tato látka má velmi dlouhý život v ekosystému a hromadí se v živých bytostech,“ shrnuje Soriano.

Přátelé, jak se vám vyhýbají štěnice? Ta nenasytná, krev sající havěť, která se rozmnožuje rychleji než lze říci „Paříž“. Ano, myslím ta malá, svědící noční můra, která vás může připravit o klidný spánek. A musím vám říct něco šokujícího – Paříž, město světel, je nyní v hlavních titulcích médií, ale tentokrát ne kvůli svým nádherným památkám, ale kvůli štěnicím.

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Osudové rozhodnutí : Marcela nastoupila do autobusu smrti, ve kterém neměla být. Rodiče odhalili poslední okamžiky

Žena zneužila svého stavu po prodělané mrtvici. Před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Jezdila na dovolené a festivaly

Pes, který se ztratil před dvěma lety se našel 1600 kilometrů daleko

Další články