Nový výzkum antikoncepčních pilulek: Negativní účinky, které stojí za to vědět

1364
Sdílejte

Pokračování na další straně

Vědci postrádají definitivní vysvětlení, proč uživatelky antikoncepčních pilulek nezaznamenají stejné snížení hladiny stresového hormonu během společenské aktivity jako lidé, kteří se odhlásili z formy antikoncepce.

– Existuje několik konkurenčních hypotéz, které se snaží vysvětlit nižší hladinu kortizolu u uživatelek antikoncepčních pilulek. Náš výzkum nás posunul blíže k vysvětlení, které se zaměřuje na mozek a dynamiku ACTH. Biochemie je složitá, ale pracujeme na základě hypotézy, že antikoncepční pilulky mohou potlačit vlastní produkci progesteronu v těle, říká Michael Winterdahl.

Progesteron se štěpí na hormon allopregnanolon, který se podílí na široké škále uklidňujících účinků a může ovlivnit stresovou reakci.

Různé reakce na stres v různých bodech měsíčního cyklu

Experimentu se zúčastnily jak ženy užívající pilulku, tak ženy, které pilulku neužívají. Ženy byly v různých fázích menstruačního cyklu.

Studie ukázala, že když ženy neužívají pilulky, jejich stresová reakce je ovlivněna tím, kde se v měsíčním cyklu nacházejí. Skupinové aktivity uvolňující stres neměly žádný vliv na hladiny ACTH u žen, pokud byly v takzvané proliferační fázi – kdy jste právě dostali menstruaci a vaše tělo produkuje hormony, které pomáhají nastartovat ovulaci.

Kam dál?

Tento kořen je skutečný dar přírody! Snižuje hladinu cukru, cholesterolu, tlak v krvi, bolesti kloubů a ledvinové kameny mizí, jako by ani nikdy nebyly…

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Další články