Nový výzkum antikoncepčních pilulek: Negativní účinky, které stojí za to vědět

1360
Sdílejte

Nová studie z Aarhuské univerzity ukazuje, že antikoncepční pilulky mají negativní dopad na stresovou reakci žen.

Ženy užívaly antikoncepční pilulky jako antikoncepci od 60. let minulého století, ale stále ještě mnoho vědců neví, pokud jde o složitou reakci těla na malou tabletu hormonů.

Nyní vědci z Aarhuské univerzity a USA zkoumali stresovou reakci, která se objevuje v souvislosti s krevním testem u 131 mladých žen, které užívají nebo neužívají antikoncepční pilulky. Konkrétně měřili stresový hormon ACTH v krvi.

Studie ukazuje, že 15 minut společenské aktivity po odběru krve má tlumící účinek na hladinu stresového hormonu u žen, které neužívají antikoncepční pilulky. Naproti tomu ženy, které užívaly antikoncepční pilulky, nezaznamenaly žádné snížení hladiny stresového hormonu.

Aby se zabránilo dalšímu stresu subjektů, byl při prvním odběru krve umístěn malý intravenózní katétr. Poté mohli vědci po sociální aktivitě odebrat krev, aniž by ženy znovu bodli.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články