Zemřel velikán literatury: Česko přišlo o nejznámějšího rodáka, kterého znal celý svět

4885
Sdílejte

Ve věku 94 let zemřel česko-francouzský spisovatel Milan Kundera. Byl nejpřekládanějším autorem českého původu a patřil mezi nejslavnější české rodáky v zahraničí. Na základě stanice ČT24 o tom informuje zpravodajka v Praze.

Milan Kundera zemřel ve věku 94 let ve Francii, kde s manželkou Vírou žili od roku 1975. Ve druhé polovině 20. století se stal nejvýznamnějším českým spisovatelem, prozaikem, básníkem, esejistem a dramatikem.

Kundera se proslavil zejména romány Žert, Nesmrtelnost či Nesnesitelná lehkost bytí – patří mezi nejpřekládanější česká díla ve světě. Napsal také mnoho esejů o hudbě, literatuře či filozofii. Opakovaně se o něm mluvilo jako o možném kandidátovi na Nobelovu cenu za literaturu.

České občanství mu vrátili až v roce 2019
Rodák z Brna žil od roku 1975 ve francouzském exilu, v roce 1979 byl zbaven československého státního občanství. České občanství mu vrátili až v roce 2019. Od 80. let minulého století psal Kundera svá díla ve francouzštině. K české kultuře se však hlásil.

Kam dál?

Herec Jan Potměšil se ztrácí před očima. Čelí vážným zdravotním problémům

Herečka Patricie Pagáčová (35) se po pěti letech manželství rozešla se svým manželem Tiborem Pagáčem. Řešit budou péči o dceru

Soud Hanychové a Prachaře je u konce : Definitivní zákaz pro Agátu i Jakubův nečekaný svědek

U Jágrů je nejistá budoucnost. Na svatbu i dítě jsou potřeba dva, říká Dominika Branišová

Jestli mě ODS vyhodí, nebudu do ní kopat. Na to mám Petra Fialu a tu stranu moc rád. Odejdu bez vulgarit. Poté se sprostě pustil do Zahradila

Další články