Vědci zjistili, že srdeční infarkt může postihnout i jinou důležitou část vašeho těla: Toto jste nečekali!

3745
Sdílejte

Rozsáhlá studie publikovaná v JAMA neurology naznačuje souvislost mezi srdečními infarkty a kognitivním poklesem. Experti čerpali údaje ze šesti menších studií, které probíhaly různě dlouho a sledovaly celkem 30 465 lidí bez anamnézy srdečního infarktu, mrtvice nebo demence. Celkem 1 033 účastníků v šesti studiích mělo během časového harmonogramu studie infarkt. Vědci zjistili, že lidé, kteří utrpěli srdeční infarkt, zaznamenali rychlejší pokles kognitivních funkcí než ti, kteří ho nedostali. „Případný pokles kognitivních funkcí u těch, kteří zažili srdeční infarkt, se rovnal 6 až 13 letům kognitivního stárnutí,“řekl Percy Griffin, ředitel vědeckého projektu v Asociaci Alzheimerovy choroby, který se studie neúčastnil.

Pokračování na další straně

Spojení mezi zdravím srdce a mozku

„Myslím si, že v této studii je jasné spojení mezi srdcem a mozkem. A myslím si, že toto spojení v této konkrétní studii pravděpodobně souvisí s tím, co nazýváme vaskulární zdraví,“ řekl Daniel Muñoz, výkonný ředitel medicíny a hlavní lékař ve Vanderbilt Heart & Vascular Institute v Nashvillu, Tennessee. Podle jeho slov je zdravé srdce zásobováno krví a má zdravé cévy. Totéž platí i pro mozek. V případě srdečního infarktu je průtok krve do srdce blokován cholesterolem a plakem. To samé se může stát s krevními cévami, které zásobují mozek krví, což může způsobit kognitivní problémy, poznamenal Muñoz.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články