Příčiny a přírodní léčba oteklých nohou v oblasti lýtek, kotníků a chodidel

19748
Sdílejte

V rámci série článků zaměřených na analýzu příčin a výběr vhodné léčby pro různé typy bolestí přinášíme další článek pojednávající o bolestech a otocích nohou.

Tyto typy obtíží patří mezi běžně se vyskytující zdravotní problémy, které trápí mnoho lidí, stejně mužů i ženy různého věku. Způsobovány mohou být celou škálou faktorů, proto je důležité zjistit příčinu a následně k tomu se snažit vybrat tu správnou léčbu.

Odstranění bolestí a otoků nohou dokáže výrazně zlepšit kvalitu života člověka. Oteklé nohy obecně vznikají v důsledku nahromadění tekutin.

Příčiny hromadění tekutin v nohou

Mezi nejčastější příčiny hromadění tekutiny v nohou patří následující:

1. Dlouhodobé sezení nebo stání

Problém se zvykne prohlubovat v horkém počasí, kdy se tekutiny mohou hromadit převážně v místech jako jsou chodidla, kotníky a lýtka.

2. Nefunkční chlopně v žilách

S přibýváním věku nebo v případech nadváhy dochází ke zvýšenému opotřebení chlopní v žilách, které mají za úkol bránit zpětnému průtoku krve.

Krev se tak z nohou neodvádí do srdce, ale zůstává a hromadí se v nohou.

Pokračování na další straně

3. Chronická onemocnění plic

Mezi typická onemocnění plic způsobující bolesti a otoky na nohou patří dušnost a chronická bronchitida, která zvyšují tlak v žilách vedoucích ze srdce do plic.

Tento tlak se poté zpětně projevuje na srdci a také může způsobovat bolesti a oteklé nohy.

4. Městnavé srdeční selhání

Jedná se o nemoc, při které srdce nedokáže efektivně pumpovat krev, což následně vyvolává hromadění tekutin v plicích a jiných částech těla.

Nejzřetelněji se tyto otoky projevují právě na nohou.

5. Těhotenství

Během těhotenství plod vyvíjející se v děloze může tlačit na některé žíly vedoucí do az oblasti nohou.

Otoky během tohoto období bývají dost časté. Hromadění se tekutin během těhotenství může být způsobováno i jinými, více závažnými onemocněními (například tzv. preklamií).

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články