Zapomenutá nemoc se vrátila: ,,Každý den přibývají noví pacienti!”

17909
Sdílejte

Rizikovou skupinou jsou především podvyživení lidé, starší lidé, užívající imunosupresiva nebo onkologicky nemocní.

3. Ovlivňuje více než plíce

Tuberkulóza se přenáší hlavně kapénkovou cestou . Mnohem méně často se infekce přenáší přes trávicí kanál nebo přímým kontaktem s poškozenou kůží nebo sliznicemi.

– Tuberkulóza je zrádné onemocnění, může mít různé klinické formy, nejčastější je zápal plic, ale může jít io tuberkulózní meningitidu, která vyžaduje důkladnou diagnostiku infekčních lékařů. Jedná se o velmi závažnou klinickou formu tuberkulózní infekce. Může se vyskytnout i tuberkulóza lymfatických uzlin –připomíná specialistka na infekční choroby.

Lékaři poukazují na to, že nárůst případů tuberkulózy rezistentní na léky vyvolává největší obavy.

– Zde je největší problém, protože lékům odolné mykobakterie nezareagují na základní antibiotika a terapie tuberkulózy je komplexní, trvá minimálně půl roku, na začátku se pacient léčí čtyřmi, poté dvěma léky. Vytrvalost při užívání těchto léků je důležitá, protože přerušení terapie, a to se často stává, způsobuje, že těmto  pacientům rostou tyto bacily odolné vůči lékům , které se později rozšíří do společnosti. Při tuberkulóze rezistentní na léky je vysoké riziko úmrtí. – zdůrazňují lékaři.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články