Zapomenutá nemoc se vrátila: ,,Každý den přibývají noví pacienti!”

17899
Sdílejte

WHO varuje: máme stále více případů tuberkulózy rezistentní na léky, což z dlouhodobého hlediska znamená nárůst úmrtí způsobených tímto onemocněním.

1. Je to choroba chudoby a vojny

Podle WHO zemře každých 20 vteřin jeden člověk na tuberkulózu. V roce 2021 zemřelo na tuberkulózu 1,6 milionu lidí. Podle předběžných odhadů Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2022 v důsledku prudkého nárůstu nových případů infekcí ještě více úmrtí.

– Říká se, že tuberkulózy je stále více a částečně příčiny tohoto jevu lze hledat v politické situaci související s uprchlíky. Nechci stigmatizovat tento fenomén, ale ve skutečnosti jsme  diagnostikovali tuberkulózu u mnoha lidí z východních oblastí, nejen z Ukrajiny, ale také z Běloruska – říká Dr.Wilkinson.

–  Určitě vidíme více pacientů s tuberkulózou, momentálně přijímáme i několik pacientů týdně. Nejčastěji se projevují příznaky infekce a při diagnostice se ukáže, že se jedná o tuberkulózu a často se jedná o velmi pokročilá stadia.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články