Neexistuje však žádná oficiální databáze napočítaných případů ani u nás, ani v Unii, protože je případů stále relativně málo.„Vibriózy jiné než cholera nepatří mezi povinně hlášená onemocnění, proto nedisponujeme přesnými ani přibližnými údaji o výskytu onemocnění způsobených Vibrio vulnificus,“ vzkázal nám odbor komunikace Úřadu veřejného zdravotnictví.
Pozor na mořské plody
Přestože jsme se dosud věnovali infekci způsobené vystavením mořské vodě, existují i jiná rizika. „K nákaze člověka může dojít i konzumací syrových mořských plodů,“ vysvětlil pro PLUS 7 DNÍ Alois Čížek, profesor v Ústavu infekčních chorob a mikrobiologie z Veterinární univerzity v Brně.
Vědci z Univerzity ze Severní Karolíny v USA konstatují, že Vibrio vulnificus způsobuje devadesát pět procent všech potravinových infekcí přenášených mořskými plody. Chorvatští výzkumníci už před dvěma dekádami zveřejnili studii, v níž ze sto sedmi vzorků odebraných na tržištích av hotelech u pobřeží našli masožravou bakterii přibližně v sedmi procentech z nich.
Mikroorganismus sleduje Rychlý výstražný systém pro potraviny a krmiva Evropské unie. PLUS 7 DNÍ se blíže podívalo na data. Za poslední dva roky bylo třináct notifikací o přítomnosti patogenu, přičemž nejčastěji šlo o mražené krevety z Jižní Ameriky. Je důležité zmínit, že řádné tepelné zpracování eliminuje mikroorganismus, ale ústřice a jiné mořské plody se nejčastěji konzumují syrové.
Oslabení jedinci
Vraťme se detailněji k příznakům a přezdívce masožravé bakterie. Profesor Čížek přiblížil, jak se projevuje nákaza. Pokud jste vešli do mořské vody a přišli do kontaktu s patogenem, dojde k „infekci ran s různými formami komplikací, například v podobě nekrózy, zánětu svalů a stavu podobnému plynové gangréně, končících septikémií, lidově řečeno otravou krve,“ řekl .