POZOR ! V moři číhá masožravá bakterie. Jaké jsou příznaky onemocnění?

839
Sdílejte

Věnovali se v ní nákaze, která se objevuje v infikované mořské vodě. Stačí, když do ní vstoupíte s rankami či se škrábanci. Zasažené oblasti se pak mohou rychle změnit na nekrózu, což je důvod, proč ji někteří nazývají masožravou bakterií.

Stále severněji

V posledních letech je Vibrio vulnificus středem pozornosti výzkumníků hlavně pro klimatické změny. Bakterii se totiž daří v teplých pobřežních vodách. Množí se, když teplota stoupne nad patnáct stupňů Celsia, a proto se v nadcházejících letech pravděpodobně rozšíří.

Nedávno se objevila ve vyšších zeměpisných šířkách než dosud, například v zálivu Delaware v USA, ale také v Evropě v Baltském moři. „Výskyt v posledních desetiletích stoupá a případy jsou hlášeny iv odlehlých oblastech, kde se toto onemocnění neobjevovalo a kde se podmínky prostředí považovaly za nepříznivé,“ píší vědci v jiné studii publikované ve známém časopise The Lancet s názvem Budoucí scénáře rizika infekcí Vibrio v podmínkách oteplování planety .

A ne div. PLUS 7 DNÍ se podívalo na poslední výzkum o změnách v mezinárodních vodách, který v lednu vyšel v publikaci Advances in atmospheric sciences . V roce 2022 se množství tepla obsaženého v našich oceánech a mořích zvýšilo o deset zetajoulů, což odpovídá stonásobku světové výroby elektrické energie. Například ve Středozemním moři byly zaznamenány teploty o šest stupňů vyšší než dlouhodobé průměry.

Náš kontinent je tedy v ohrožení. Podle nedávné práce o výskytu rodu Vibrio v Evropě zaznamenaly případy infekce způsobené masožravou bakterií v Turecku, Španělsku, ale iv Dánsku.

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Osudové rozhodnutí : Marcela nastoupila do autobusu smrti, ve kterém neměla být. Rodiče odhalili poslední okamžiky

Žena zneužila svého stavu po prodělané mrtvici. Před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Jezdila na dovolené a festivaly

Pes, který se ztratil před dvěma lety se našel 1600 kilometrů daleko

Další články