Co musíte udělat, aby vaše tělo přestalo tuk ukládat a začalo ho spalovat

1390
Sdílejte

Játra a štítná žláza jsou tak úzce propojeny, že při podezření na onemocnění jedné nebo druhé lékaři často doporučují zkontrolovat pomocí krevních testů obě.

Pokud jsou vaše játra nepřiměřeně zatížena, dochází při metabolickém procesu k několika problémům:

  • přibírání (zejména v oblastech řízených estrogenem jako ramena, boky, stehna)
  • nafukování
  • špatné trávení
  • problémy s kůží (vyrážka, suchá nebo svědivá kůže)
  • náladovost, podrážděnost
  • nedostatek energie
  • nedostatečná regulace hladiny cukru v krvi
  • poruchy spánku
  • neschopnost zhubnout nebo zrychlit metabolismus

Je vaše játra přetížená?

Neustále bojujeme s toxiny v životním prostředí, v potravě, nápojích a dokonce i v tom, co si dáváme na tělo. Játra je proto třeba dopřát, ať si alespoň občas odpočine.

2. Jak si zlepšit metabolismus: Vyrovnejte hladinu hormonů

Štítná žláza

Štítná žláza je hlavním regulátorem metabolismu. Pomalá štítná žláza může vést k nadměrnému přibírání, nedostatku energie a řadě dalších metabolických problémů. Na druhé straně nadměrná stimulace štítné žlázy může vést k pocitům úzkosti, nepřiměřenému úbytku hmotnosti, neklidu a poruchám spánku.

Štítná žláza uvolňuje klíčový metabolický hormon tyroxin (T4), který má významný vliv na rychlost metabolismu.

Snížená funkce štítné žlázy výrazně oslabuje schopnost těla spalovat tuk a hubnout. Mnoho lidí se sníženou funkcí štítné žlázy a další, kterým se nedaří zhubnout, se proto cítí demotivovaní a snadno se vzdávají svých cílů ohledně zdraví a hubnutí.

Převládá názor, že snížená funkce štítné žlázy je geneticky dána a že někteří lidé se s pomalým metabolismem jednoduše narodí. Správnou životosprávou a rozhodnutími lze však funkci štítné žlázy výrazně upravit.

Příliš velké (ale také příliš malé) množství hormonů štítné žlázy do značné míry ovlivňuje celkový metabolismus. Hormony T3 a T4 mají na starosti buněčný metabolismus celého těla. Při jejich nedostatku nebo při porušení osy HPA dochází ke zpomalení metabolických funkcí.

Jak podpořit správné funkce štítné žlázy

1. Léčte základní příčiny problémů

Poznejte a léčte základní příčiny nedostatečné funkce štítné žlázy (může jít o potravinovou alergii na mléko či lepek, těžké kovy, nedostatek fyzické aktivity, nedostatek živin nebo stres).

2. Jezte potraviny podporující funkce štítné žlázy

Příliš mnoho sóji a zelné zeleniny má na funkci štítné žlázy nepříznivý vliv. Brokolice, hlávkové zelí, květák a jiné druhy zeleniny z této čeledi dokáží výrazně zhoršit fyziologii štítné žlázy, proto je jezte s mírou.

Doplňte svůj jídelníček o jinou tmavě zelenou listovou zeleninu vysoké kvality. Konzumujte potraviny s obsahem jódu, nasycených tuků, zinku, omega-3 mastných kyselin, selenu a pod.

3. Odbourejte stres

Podpořte funkci nadledvinek (a funkci štítné žlázy) tím, že odbouráte stres a zapojíte aktivity jako kráčení, trávení času s přáteli a rodinou, meditování, čtení a pod.

4. Cvičte

Pravidelné středně náročné cvičení nejen podpoří funkci štítné žlázy, ale také růst svalové hmoty a funkce nadledvinek.

Extra tip: Konzumujte méně potravin, které poškozují štítnou žlázu, a více těch, které jí prospívají – omezte sóju a zelí a přidejte tmavě zelenou listovou zeleninu a potraviny bohaté na jód.

Nadledvinky

Naše osa HPA (hypotalamus-hypofýza-nadledviny) je náš centrální systém stresové reakce. Tato trojice je součástí komplexní skupiny „ovládacích tlačítek“ hormonů, které tělo využívá k regulaci chuti k jídlu, nutkavých choutek, metabolismu, funkcí štítné žlázy a několika dalších procesů.

Nadledvinky – v závislosti na tom, jak o ně pečujete – dokážou být velmi ošidné. Umí vás posunout do stavu ukládání tuků nebo do stavu jejich spalování. Hranice mezi těmito dvěma stavy je velmi tenká.

Kam dál?

Co jíst k večeři, abyste zhubli 15 kilogramů za půl roku? Nejen saláty a polévky

Rada známého dietologa : Nezáleží na tom co jíte, ale co pijete! Chcete-li se zbavit tuku již za 8 dní, měli byste vědět o tomto

3 druhy OVOCE, které vyženou TUKY ze stehen a hýždí: Tito ničitelé CELULITIDY ukazují svou SÍLU!

Jaká by měla být vaše ideální hmotnost podle vašeho tvaru těla, stáří a výšky?

Hubnutí po 40-tce: 6 pravidel, která je třeba dodržovat a úspěch máte zaručen!

Další články