Obrovská rána pro umělecký svět: Zemřel Juraj Jakubisko (†84)!

971
Sdílejte

Po roce 1990 se Juraj Jakubisko režisérsky podílel na filmech Lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný (1992), Nejasná zpráva o konci světa (1997), Post Coitum (2004), Bathory (2008) a další.

Za svou tvorbu získal řadu domácích i zahraničních ocenění. Od ledna 2003 je Juraj Jakubisko nositelem nejvyššího státního vyznamenání Pribinův kříž II. třídy za zásluhy v oblasti slovenské kinematografie. V roce 2016 získal národní filmovou cenu Slunce v síti za výjimečný přínos slovenské kinematografii. V říjnu 2016 mu udělil český prezident Miloš Zeman při příležitosti oslav 98. výročí vzniku samostatného Československa medaili za zásluhy I. stupně v oblasti umění.

U příležitosti Jakubiskových 75. narozenin vyšla v roce 2013 jeho autobiografie Živé stříbro, ve které zachytil prvních třiatřicet let svého života.

Od roku 1993 žije Juraj Jakubisko spolu s manželkou, herečkou a producentkou Deanou Horváthovou v české metropoli Praze. V roce 2012 se stal zřejmě nejstarším pacientem, kterému v Česku lékaři dali nové srdce.

Kam dál?

Svatební veselí hokejového mistra světa Davida Tomáška : : Chlastačka s trofejí!

Velký návrat Terezy Brodské do ULICE

Pařmenka Bohdalová to rozjela ve Varech na festivalu : Řádila na parketu s fešným mladíkem

„Romane, skoč!“ žačka deváté třídy v obci Parchovany byla obviněna z účasti na sebevraždě svého spolužáka. Údajně ho povzbuzovala, aby skočil ze střechy školy

Tahle jízda není vaše, pane! Jaromír Jágr byl s přítelkyní vyhozen z taxi a musel čekat na další vůz

Další články