Česká legenda neposlechla lékaře: Téměř zemřela !

1539
Sdílejte

Od září 1964 již byla v Praze, v divadle Rokoko, kde nastoupila po odcházející Evě Pilarové. První premiérou, ve které účinkovala, bylo pásmo Chan & Son. V lednu 1965 nahrála první hit, píseň Loudá se půlměsíc. Přicházejí první úspěchy, mezi nimi i stříbrná Bratislavská lyra v roce 1966 spolu s Helenou Vondráčkovou za duet Oh, baby baby a vítězství v anketě Zlatý slavík za rok 1966, zlatá Bratislavská lyra za píseň Cesta v červnu 1968.

Úspěch měla i formace Golden Kids. Vznikla 1. listopadu 1968, tvořily ji Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Doma a hlavně v zahraničí účinkovali do 3. února 1970. Pár dní nato dostala Marta Kubišová od státních cenzorů zákaz vystupovat. Nepomohly ani příznivé zahraniční ohlasy z jejich koncertů v pařížské Olympii či na festivalu Midem v Cannes. Poslední singl s písní Kde máš ten dům byl v Gramofonových závodech Loděnice sešrotován. Skoro 20 let přežila zpěvačka v izolaci.

Článek pokračuje na další straně

Klenotem v jejím repertoáru je skladba Modlitba pro Martu autorů Jindřicha Brabce a Petra Rady. Nahrála ji 23. srpna 1968, na varhany hrál Milan Dvořák, na klavíru Angelo Michajlov a bicích nástrojích zpěvák Karel Černoch. Píseň je symbolem dvou událostí v éře Československa, obsazení spojeneckými vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a listopadové Něžné revoluce v roce 1989. Živě, bez hudebního doprovodu, ji zazpívala 21. listopadu 1989 z balkonu na Václav.

Kam dál?

Velká modřina a jizva u klíční kosti : Anička Slováčková odhalila další věc, kterou na svém těle má kvůli chemoterapiím

Vláda schválila více peněz na uprchlickou dávku pro Ukrajince. Stát přidá 3,5 miliardy

Předpověď smrti Tomáše Holého. Mrazivá věštba, ze které běhá mráz po zádech

Ve Výměně manželek nechyběla špína a hmyz. Plesnivé matrace i krkavčí matka. Diváci litují dvouletou holčičku

Kazma, opět vzbudil rozruch během svého pobytu v Karlových Varech. Policisté mu napařili pokutu, přihlížející lidé se mu vysmáli do tváře

Další články