Pokračování na další straně
Bazalkové pesto (vhodné na těstoviny s čerstvými rajčaty):
25 g čerstvé bazalky nasekané na menší kousky,
2 polévkové lžíce česneku nasekaného nadrobno,
70 g piniových oříšků nasekaných nadrobno,
sůl podle chuti,
pepř podle chuti,
100 g strouhaného parmezánu,
60 ml citronové šťávy,
120 ml olivového oleje.
Jednoduchá Alfredo omáčka (hodí se k těstovinám a kuřecímu masu):
120 ml rozpuštěného másla,
2 polévkové lžíce nadrobno posekaného česneku,
200 g strouhaného parmezánu,
1 čajová lžička bílého pepře,
125 ml zakysané smetany,
250 ml smetany,
sůl podle chuti.
Citronová tahini omáčka (vhodná do teplých salátů, například s bulgurem či quinoa):
125 ml pasty tahini,
6 g nasekané čerstvé bazalky,
6 g nasekaného čerstvého koriandru,
6 g nasekané čerstvé petrželky,
1 polévková lžíce mletého kmínu,
pepř podle chuti,
sůl podle chuti,
62 ml citronové šťávy,
2 polévkové lžíce medu,
125 ml olivového oleje,
125 ml vody.