500 g jemného tvarohu
půl šálku moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce
2 lžíce Solamylu
2 šálky rybízu (mohou být i kompotované nebo mražené)
Na podávání:
půl šálku kysané smetany
1 lžíce moučkového cukru
špetka mleté vanilky
Postup :
1. Z mouky, cukru, másla, ze žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 1 hodinu vychladit. Zatím smíchejte všechny suroviny na tvarohovou náplň.
2. Vychlazené těsto vyválejte a rozložte do vymazané formy (24 cm). Přebývající části cesta ořízněte. Na těsto vylijte tvarohovou směs a posypte rybízem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 ° C asi 30 minut. Vychladlý koláč podávejte s kopečkem zakysané smetany, ochucené vanilkou a cukrem.
Recept pokračuje na další straně
Obrácený banánových KOLÁČ s karamelu
1 KUS, PŘÍPRAVA 30 MINUT + 30 MINUT CHLAZENÍ CESTA, PEČENÍ 35 MINUT
Potřebujete:
1 a půl šálku hladké špaldové mouky
100 g másla
1 vejce
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička kypřícího prášku
Na karamel:
půl šálku krystalového cukru
30 g másla
3 zralé banány
Postup :
1. Troubu předehřejte na 200 ° C a připravte těsto. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Potom těsto nechte v lednici půl hodiny odpočinout.
2. Do hrnce se silným dnem nasypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Když má zlatou barvu, přidejte máslo a míchejte, aby se rozpustilo. Hotový karamel vylijte do formy na chlebíček a na něj poklademe přepůlené banány (opatrně, karamel je stále velmi horký).
3. Těsto rozválejte na velikost formy a zakryjte jím banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dejte péct na 35 minut. Upečený koláč pomocí talíře ihned převrátí, aby karamel neztuhne.